just now

11 – Boeken, boeken, boeken – Uitgever Bart Wessels over natuurbeleving en mooie boeken

Listen to this episode

0:00 / 0:00

Summary

Je zou deze aflevering kunnen samenvatten als een omgevallen boekenkast met allemaal inspirerende natuurboeken. Anthonie spreekt met Bart Wessels over het uitgeven van natuurboeken en de rol die boeken spelen bij natuurbeleving en – bescherming. Bart is boekenliefhebber, vogelaar en directeur van de KNNV Uitgeverij. We spreken over de toename van het verschijnen van goede natuurboeken en de rol van corona daarin, hoe een goed boek tot stand komt en de invloed van boeken op natuurbeleving. Ook duiken we de geschiedenis in en daar ontdekken we dat sommige boeken zeer invloedrijk zijn geweest. En natuurlijk krijg je talloze gouden tips van Bart over boeken die je echt gelezen moet hebben. Hieronder staan ze allemaal vermeld. De leestips van Bart Wessels: Handboek Europese vogels – Nils van Duijvendijk en AGAMI (Marc Guyt) Vuurvlieg, mier en vlinder – Petra Vijncke Doorgelicht– Bram Langeveld en Arie van ‘t Riet De ontdekking van de natuur – Hans Mulder De uitvinder van de natuur – Andrea Wulf Schemervluchten – Helen Macdonald De andere boeken die Bart noemt: Stoepplantjesalbum– Hortus Botanicus Leiden Rachel Carson, op de bres voor de aarde – Medard Hilhorst De wereld is mijn atelier – Erik van Ommen Orchideeën in Nederland - Mark Meijrink, Eric Hartgers en Mark Engels Veldgids Hommels- Martijn Kos, Vincent Kalkman, Jeroen de Rond en John Smit Veldgids Dagvlinders - Irma Wynhoff, Chris van Swaay en Pieter Vantieghem Veldgids Kustvissen - Mark Groen, Mick Vos en Sanne Ploegaert Veldgids Kevers- Karl Wilhelm Harde, Matthias Helb en Kay Elzner Reacties op deze aflevering zijn welkom via Twitter @birdingstip en @ToekomstNatuur. Of op Instagram via @toekomstvoornatuur. Reageren kan ook door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl. Je kunt Bart vinden op Twitter via @bartwessels en de KNNV Uitgeverij via @knnvuitgeverij.

First published

08/06/2022

Genres

science

Duration

35 minutes

Parent Podcast

Toekomst voor Natuur

View Podcast

Share this episode

Similar Episodes

  • De Natuur

    03/10/2023

    altijdwatpodcast@gmail.com (natuur, zee, kamperen, texel, huisjes)

    Ben je weleens in de natuur geweest, of ken je iemand die weleens in de natuur is geweest? Dan is deze aflevering voor jou!

    Clean
  • 33 – Zien jongeren toekomst voor natuur? met Jade Kandelaar en Rick Buesink

    05/13/2023

    Jong de natuur ontdekken verrijkt je levenslang. Maar hoe kom je zover? En waarom zou je? In deze aflevering spreekt Anthonie daarover met twee jonge ervaringsdeskundigen, Jade Kandelaar en Rick Buesink, beide actief voor de JNM - Jongeren in de natuur. We bespreken wat ervoor nodig is om jongeren de natuur in te krijgen, hoe de JNM dat aanpakt en hoe dat verschilt van andere organisaties. Wat brengt het Jade en Rick om zich jarenlang voor een jeugdbond in te zetten en hoe zit het met baankansen? Naar aanleiding van de leestips van Jade en Rick komen we op een belangrijk punt: hoe zien zij de toekomst voor natuur? Is er wel toekomst? Hun reacties zijn zowel ontnuchterend als tot nadenken stemmend. De leestip van Rick is ‘De vliegenval’ van Frederik Sjöberg, de leestip van Jade is ‘Tot in de hemel’ van Richard Powers. In deze aflevering verwijzen we naar aflevering 24 met Diemer Vercayie en aflevering 30 met Eline Schothorst. Wil je reageren op deze aflevering? Reacties zijn welkom via onze sociale media, @toekomstnatuur op Twitter en @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.

    Clean
  • 50 – Hoe houd je hoop voor natuur? met Riyan van den Born

    01/06/2024

    Voor de 50e aflevering vroegen we jou als luisteraar hoe jij hoop houdt voor natuur. Dat levert een rijk palet aan reacties en inspiratie op. Anthonie spreekt in deze aflevering met Riyan van den Born over mens-natuurrelaties. Riyan is associate professor Socio-ecologische interacties aan de Radboud Universiteit en directeur van het Centre Connecting Humans and Nature. Hoe kijken we naar natuur en hoe is dat in de loop van decennia veranderd? Er komt steeds meer onderzoek naar de relationele waarde van natuur en dat blijkt een drijvende kracht om in actie te komen voor natuur. Is dat wel doorgedrongen bij natuurorganisaties? Talloze luisteraars van Toekomst voor Natuur deelden met ons hoe ze hoop houden voor natuur. We bespreken de reacties, ontdekken patronen en plaatsen jullie reacties in de context van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Er blijkt een belangrijke rol weggelegd voor verwondering in het proces naar zinvolle actie voor natuur. Verwondering over de veerkracht voor natuur helpt bij het ontwikkelen van constructieve hoop. Wat ook helpt is vertrouwen in de medemens, dat je er niet alleen voor staat en we samen in actie komen. De serie ‘De Verwonderaars’ van filmmaker Rik van der Linden is zeer de moeite waard om inspiratie en verwondering op te doen. Kijktip van Anthonie en Riyan! De leestip van Riyan is ‘De H is van havik’ van Helen Macdonald. Wil je reageren op deze aflevering? Dat vinden we leuk. Je kunt ons bereiken via onze sociale media, @toekomstnatuur op X en @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.

    Clean
  • Raoul Vertrouwd: Passie voor je Toekomst

    05/24/2022

    Passie is aanstekelijk. Dat weet Raoul Vertrouwd, oprichter van Passie voor je Toekomst, maar al te goed. Dagelijks zet hij zich in om jongeren dichterbij hun dromen te laten komen. Dit kan zijn op het gebied van een betere leefomgeving, goede schoolprestaties, ondernemerschap en meer. We praten met hem over zijn levensdoel mensen meer met elkaar te laten delen, het belang van kennismaking en het doorgeven van informatie.

    Clean

Similar Podcasts

Episode Description

Je zou deze aflevering kunnen samenvatten als een omgevallen boekenkast met allemaal inspirerende natuurboeken. Anthonie spreekt met Bart Wessels over het uitgeven van natuurboeken en de rol die boeken spelen bij natuurbeleving en – bescherming. Bart is boekenliefhebber, vogelaar en directeur van de KNNV Uitgeverij. We spreken over de toename van het verschijnen van goede natuurboeken en de rol van corona daarin, hoe een goed boek tot stand komt en de invloed van boeken op natuurbeleving. Ook duiken we de geschiedenis in en daar ontdekken we dat sommige boeken zeer invloedrijk zijn geweest. En natuurlijk krijg je talloze gouden tips van Bart over boeken die je echt gelezen moet hebben. Hieronder staan ze allemaal vermeld.

De leestips van Bart Wessels:

Handboek Europese vogels – Nils van Duijvendijk en AGAMI (Marc Guyt)

Vuurvlieg, mier en vlinder – Petra Vijncke

Doorgelicht– Bram Langeveld en Arie van ‘t Riet

De ontdekking van de natuur – Hans Mulder

De uitvinder van de natuur – Andrea Wulf

Schemervluchten – Helen Macdonald

De andere boeken die Bart noemt:

Stoepplantjesalbum– Hortus Botanicus Leiden

Rachel Carson, op de bres voor de aarde – Medard Hilhorst

De wereld is mijn atelier – Erik van Ommen

Orchideeën in Nederland - Mark Meijrink, Eric Hartgers en Mark Engels

Veldgids Hommels- Martijn Kos, Vincent Kalkman, Jeroen de Rond en John Smit

Veldgids Dagvlinders - Irma Wynhoff, Chris van Swaay en Pieter Vantieghem

Veldgids Kustvissen - Mark Groen, Mick Vos en Sanne Ploegaert

Veldgids Kevers- Karl Wilhelm Harde, Matthias Helb en Kay Elzner

Reacties op deze aflevering zijn welkom via Twitter @birdingstip en @ToekomstNatuur. Of op Instagram via @toekomstvoornatuur. Reageren kan ook door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl. Je kunt Bart vinden op Twitter via @bartwessels en de KNNV Uitgeverij via @knnvuitgeverij.

Comments

Sign in to leave a comment.

Loading comments...