Vilka delar krävs i ett högpresterande team?
I det här avsnittet av ledarskapspodden Bosse & Jens gästas vi av ledarskapsutvecklaren och författaren Patrick Furu och vi diskuterar bilden av ledarskapet. Patrick Furu har gjort sig känd som en föregångare med att använda jazzbandet som en modell eller metaforisk bild för en modern organisation och ett modernt ledarskap. Vem spelar solo och vem är bas? Som vanligt utlovas många frågor och ännu fler svar. Podden Bosse & Jens produceras av FEI Talent och Montem.
First published
10/15/2018
Genres:
business
Listen to this episode
Summary
I det här avsnittet av ledarskapspodden Bosse & Jens gästas vi av ledarskapsutvecklaren och författaren Patrick Furu och vi diskuterar bilden av ledarskapet. Patrick Furu har gjort sig känd som en föregångare med att använda jazzbandet som en modell eller metaforisk bild för en modern organisation och ett modernt ledarskap. Vem spelar solo och vem är bas? Som vanligt utlovas många frågor och ännu fler svar. Podden Bosse & Jens produceras av FEI Talent och Montem.
Duration
Parent Podcast
Drivpodden
View PodcastSimilar Episodes
Hur har man blivit den man är i jobbet?
Release Date: 12/07/2020
Description: I detta avsnitt av Drivpodden diskuterar vi frågan om hur man blivit den man är i jobbet? Är det generna, föräldrarna, erfarenheterna, utbildningen eller kanske kollegerna man ska tacka eller skylla på? Och framöver då? Går det att utveckla sig t.ex. om man jobbat på som ledare några år, eller är det bara att ”gilla läget”? Och hur svårt är det att hjälpa andra att utvecklas? Gäst hos Bo-Magnus Salenius i Drivpodden Live är Patrik Nygrén, omtyckt stadsdirektör med ”driv”, från Pargas. I samtalet hör du honom berätta om sin kunskaps- och ledarresa såhär långt. Hur förklarar han att han blivit som han blivit och jobbar som han gör? Hur vill han jobba framöver, hurudan ledare vill han bli framöver och hur har han kommit till den insikten?
Explicit: No
Hur utvecklar man kreativitet och mod i jobbet?
Release Date: 12/09/2020
Description: “Man måste träna på att vara modig. Det kanske låter som att jag är en modig person, men det har jag inte varit från början.”- Johanna Juthborg Den här gången diskuterar vi mod och kreativitet i Drivpodden. Hur blir man modigare och hur kan man hjälpa sitt team att vilja och våga testa nytt och lära av varandra i jobbet? Det talas mycket om försökskultur och ständig utveckling, men hur “låter det” egentligen i ett team där alla vågar försöka, misslyckas och lära sig tillsammans? Gäst hos lärcoachen Annika Häggblom är Johanna Juthborg, enhetsledare på äldreboendet Lärknäs och Annahemmet i Korsnäs kommun. Johanna var deltagare på Kommunens ledarstig, ett förändrings- och utvecklingsprogram som samlade över 80 ledare från fyra olika kommuner under hösten. I Drivpodden reflekterar Johanna över sina främsta insikter från Ledarstigen och hur hon själv resonerar kring lärande och utveckling i jobbet. Hur kommer man igång med ett kreativt utvecklingsarbete och vad innebär det egentligen att vara modig?
Explicit: No
Mellan det gamla och det nya - Ett samtal om att byta jobb och om att lära av ett svårt år
Release Date: 12/18/2020
Description: ”Min uppgift som ledare är att skapa forum där vi lär oss tillsammans och får impulser utifrån, och där vi tillsammans försöker upptäcka vad som är väsentligt för vår organisation. ...Min erfarenhet är att när man hela tiden har den här ”diskussionen” på gång, så är man väldigt snabb sedan när det dyker upp viktiga utmaningar och problem som ska lösas. Med teamets styrka och med att ha ett gemensamt ”språk” så hittar man snabbt de rätt åtgärderna.” - Heidi Backman Det nya avsnittet av Drivpodden handlar om tankar och känslor man får när man reflekterar över att man ska byta jobb. Vad är det man ”kan” och lärt sig, och ”vem” och hurdan är man professionellt och som ledare, egentligen? Och hur ska man tänka, förresten, när man reflekterar över ett så jobbigt år som det som nu tar slut? Gäst i zoomstudion är Heidi Backman, bildningsdirektör i Grankulla Stad och ledare för ett erkänt driftigt och experimenterande team av lärproffs. I början av det nya året kommer Heidi att lämna jobbet för ett nytt i Åbo Akademi och i Drivpodden får du höra hur hon tänkt kring det nya och kring det snart gamla året 2020.
Explicit: No
Att bearbeta positiva och negativa konflikter i arbetet
Release Date: 04/21/2021
Description: Konflikter kan vara både positiva och negativa. Ideella konflikter främjar uppkomsten av nya idéer och sporrar medarbetarna att utveckla sig själva och varandra. I värsta fall, då konflikter blir problem, kan de förgifta hela arbetsgemenskapen. Osäkra tider fungerar som en bra grogrund för konflikter på arbetsplatsen. Små vardagliga konflikter som tidigare känts obetydliga blossar upp och nya konflikter uppstår lätt. I detta avsnitt av Drivpodden utforskar vi hur det går att förebygga konflikter i teamet, hur man kan jobba med konstruktiva konflikter och vad man kan göra åt en konflikt som redan uppstått? Som gäst har vi med oss Carola Lindholm-Gerlin. Hon leder utvecklingsföretaget Carolin AB och har 26 års erfarenhet av arbete som konsult och utbildare inom teamarbete, ledarskap, konflikthantering och organisationsutveckling.
Explicit: No