just now

Als de muziek er al is cover art

All Episodes - Als de muziek er al is

Adviseur, consultant, docent, trainer, keynote-speaker of coach. Alle rollen passen me. Ik voel me vooral een creatieve denker. In deze podcast interview ik musici en muziekdocenten over muziekonderwijs in deze tijd.

View Podcast Details

11 Episodes

Afl 11 Last Of Season: Suzan Lutke thumbnail

Afl 11 Last Of Season: Suzan Lutke

08/02/2020 55 min 0 sec

In deze laatste aflevering van dit seizoen komt Suzan Lutke zelf aan het woord in een prikkelend interview met Wendelien Wouters. Over haar boek "Als de muziek er al is' natuurlijk! Maar ook over de kracht van verbeelding, haar grote drive om verbinding te zoeken en de noodzaak om juist in tijden van Corona kunst in het licht te zetten.

Afl10 Nico Dezaire thumbnail

Afl10 Nico Dezaire

04/16/2020 51 min 59 sec

In deze 10e aflevering van mijn podcast interview ik Nico Dezaire, violist, docent en schrijver van de de methode ‘vioolwereld’ . De inhoud van deze podcast wordt gekleurd door de tijd waarin we zijn beland. Het grootste deel van muziekonderwijs is nu digitaal. Wat betekent dat voor wat we doen? Waar voelen we de winst en waar de beperking? Nico daagt ons uit om wat afstand van onszelf te nemen en te kijken in hoeverre we onze leerlingen nu echt meenemen in hun eigen leerproces.

Afl9 Arthur Jascke thumbnail

Afl9 Arthur Jascke

03/11/2020 51 min 11 sec

Midden in het hart van Artez hogeschool voor de kunsten in Arnhem interview ik Muzikant en Lector in de muziek gebaseerde therapieën en interventies Arthur Jaske. Wat gebeurt er in de hersenen van mensen die muziek maken en wat kunnen we daarmee in muziekonderwijs maar ook de zorg? Een eerlijk gesprek met een bevlogen mens: over het nut én de beperking van wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van muziek op het brein. En waarom we dat moeten blijven onderzoeken.

Afl8 Maite Van Der Marel thumbnail

Afl8 Maite Van Der Marel

02/05/2020 46 min 47 sec

In deze 8e aflevering van de podcast Als de Muziek er al is spreek ik met Maite van der Marel. Ik heb Maite niet geïnterviewd voor het boek en na dit interview heb ik daar spijt van als haren op mijn hoofd. Ze deelt met ons haar inspiratie en ruime ervaring over creatieve muzikale processen en de kracht van de groep. Ze is ervan overtuigd dat muziek mensen kan transformeren, zoals ze zelf ervaart als ze met Sounds of change in conflictgebieden workshops doet met de plaatselijke bevolking.

Afl7 Joost, Arne En Tanne thumbnail

Afl7 Joost, Arne En Tanne

01/29/2020 42 min 10 sec

Dit is echt een bijzondere aflevering van #alsdemuziekeralis! In deze podcast komen Arne, Joost en Tanne aan het woord. Zij zijn leden van mijn jeugdorkest. Alle andere mensen die ik heb geïnterviewd zeiden dat we naar de jonge mensen zelf moeten luisteren. En dat gaan we doen in dit gesprek. Wat vinden zij tof in muzieklessen, waar gaan zij op 'aan' en waar balen ze van?

Afl6 Carlo Balemans thumbnail

Afl6 Carlo Balemans

11/28/2019 41 min 5 sec

Zes blaasorkesten verdeeld over alle hoeken van de Eusebius kerk in Arnhem. Daartussenin 4 jeugdorkesten. Toeters, bellen en boomwhackers. op het podium het Gelders Orkest. Midden in de kerk op een klein podium staat een kleurrijke springerige man met grijs opstaand haar. Dan gebeurt het ongelooflijke...deze 250 musici, van zeer beginnend tot zeer gevorderd, maken samen een compoistie die daarvoor nog niet bestond. Dat is een SoundTrip, een concept bedacht door Carlo Balemans die je in deze podcast kunt ontmoeten. Een muzikale duizendpoot met onuitputtelijke nieuwsgierigheid. Een gesprek met hem gaat altijd anders dan je denkt.

Afl5 Ivo Kouwenhoven thumbnail

Afl5 Ivo Kouwenhoven

11/19/2019 45 min 46 sec

Mijn boek is niet compleet zonder mijn eigen fundament: de HaFaBra wereld: de amateurblaasmuziek in Nederland. Er is 1 naam die altijd naar boven komt als het gaat om jeugd en deze wereld: Ivo Kouwenhoven. Ook over hem had ik al veel gehoord voordat ik hem werkelijk ontmoette. Met een gedeelde weerbarstige liefde voor deze wereld die vaak bijna op zichzelf staat raakten we in gesprek. Over muziekonderwijs als een schoolreis naar de Efteling en de muziekdocent/dirigent als chauffeur achter het stuur. Een feest van herkenning voor mij...een onbegrijpelijke wereld voor anderen!

Afl4 Joosje Jochems thumbnail

Afl4 Joosje Jochems

11/05/2019 48 min 11 sec

Ik leerde Joosje Jochems kennen bij Factorium Podiumkunsten waar ik een training gaf over leerlinggerichte didactiek en de docenten werkten in groepen. Joosje viel me direct op omdat ze alleen maar open, oordeelloze en hele liefdevolle en tegelijkertijd scherpe vragen stelde. Ter plekke besloten we samen een ontwikkelteam "coachend lesgeven' te gaan invullen. Joosje heeft de zeer charmante combinatie van kwetsbaarheid en oprechte nieuwsgierigheid. Naar de ander, de wereld én zichzelf. Juist dat laatste wakkerde mijn bewondering aan. Joosje durfde zichzelf te bevragen terwijl ze aan het vertellen was hoe het moest! Dat maakte haar compleet geloofwaardig als coach en mens.

Afl1 Coen Witteveen thumbnail

Afl1 Coen Witteveen

10/21/2019 45 min 21 sec

Ik zag Coen Witteveen voor het eerst op North Sea Jazz op een podium bij een waanzinnig optreden van Typhoon. Ik had geen idee dat Coen en ik een paar jaar samen workshops zouden geven. Nu, een paar keukentafelsessies verder ben ik een nog grotere fan dan toen. Wat een prachtig mens! Coen symboliseert voor mij een nieuw soort muzikant. Open, nieuwsgierig, flexibel en vooral ook in staat om zijn twijfels te (h)erkennen. Voor hem geen hokjes, maar verbinding. Hij symboliseert voor mij onze tijd. Iets wat hij zelf als zijn motto meedraagt. "It's an artist duty to reflect the times"

Afl2 Anita Broekema thumbnail

Afl2 Anita Broekema

10/21/2019 49 min 42 sec

Ik leerde Anita kennen in 1990 op het conservatorium van Utrecht. We werden hele goede vrienden. En zoals het leven loopt verlies je soms contact. En goede vrienden herken je omdat je na 20 jaar zo weer verder kunt gaan waar je was gebleven. Blokfluitles ligt soms nogal in een verdoemhoekje in ons land. Er zijn veel mensen met trauma's waarin de blokfluit een rol speelt. Maar niet als ze les hebben van Anita. Anita durft. Ze experimenteert, probeert uit, geeft ruimte, is flexibel. En ze luistert. Met haar hele grote liefdevolle hart vol muziek. Naar de leerling en naar de muziek. En als de leerling niet leert zoals ze had bedacht, dan gaat ze lesgeven zoals de leerling leert.

Afl3 Tet Koffeman thumbnail

Afl3 Tet Koffeman

10/21/2019 42 min 20 sec

Ik zie ons nog zitten. Op het zonovergoten plein voor het conservatorium van Utrecht(HKU). Allebei iets jonger, maar vol van alles wat we meemaakten. We kwamen uit de toelatingen en waren in verwarring. We hadden jonge mensen moeten wegsturen die fantastisch muziek maakten maar niet voldeden aan de praktische eisen. Het klopte niet. Niet in ons hart, niet in ons hoofd. We voelden de veranderende wereld in al onze vezels en hadden toen geen antwoord. Tet Koffeman. Mijn partner in crime, mijn gepassioneerde vriendin die mogelijkheden ziet en de daadkracht en competenties bezit om het tot leven te wekken. Een bachelor op het conservatorium voor de muzikant die tussen de gaten van het bestaande heen valt: Musician 3.0. Nu de grootste en de meest innovatieve vrijplaats van het conservatorium. Ze blijft trouw blijft aan haar eigen waarden, no matter the consequence. Mijn boek zonder haar is als appeltaart zonder slagroom.