
All Episodes - Umbra
Om pigmentens kulturhistoriska bakgrund, vad färger signalerar idag & färgens roll i storpolitiken. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Nina Glans
View Podcast Details10 Episodes

Svart: kunglig, borgerlig och melankolisk
Hör historien om det svarta porträttet på 1500- och 1600-talet, och om en färg som varit både kunglig, protestantisk och borgerlig. Men som kanske framförallt förknippas med svart galla och melankoli. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I programmet hör du Martin Olin, forskningsledare på Nationalmuseum och specialiserad på porträttmåleri, och konstnären Malin Pettersson Öberg, som utforskar och arbetar mycket med svart.

Ultramarin- en statusfärg
Hör historien om det exklusiva pigmentet ultramarin, som var dyrare än guld. Till vad användes det? På 1800- talet gick det att framställa syntetisk ultramarin, och vad hände då med statusen? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Om stenbrott i Afghanistan, Marias mantel och om fusk bland konstnärer. Konservator Cecilia Rönnerstam och Martin Olin, forskningsledare på Nationalmuseum, berättar historien om ultramarin. I programmet hör du också Andy Dahlström, grafisk designer, reflektera kring vad blått signalerar idag.

Om gröna helgon och bruna solrosor
Färger kan med tiden mörkna, blekna och få andra nyanser. Hör historien om helgon som är gröna i ansiktet, en drottning utan läppar och om Van Goghs bruna solrosor. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Vi pratar med kemiprofessorn Ulf Ellervik, konservatorn Cecilia Rönnerstam och besöker konservatorn Richard Becklén på Nationalmuseum.

Arsenik och gamla tapeter - om Scheelegrönt
Hör historien om Scheelegrönt. Om arsenikfyllda tapeter, Napoleons förgiftade hårstrån och om det viktorianska Englands jakt på den perfekta gröna nyansen. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Fulaste färgen?
Kan färgen på ett cigarettpaket avskräcka från att röka? Vad är det som gör att en färg uppfattas som ful? Hör historien om det som kallas världens fulaste färg 448 c, och om nyanser av brunt. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I programmet medverkar Sara Kristoffersson, professor i designhistoria på konstfack, Lousie Klarsten från Colourhouse och Tobias Nordlöf, som studerar psykologi.

Rosa - om makt och skam
Rosa har genom historien fått olika betydelser. Maskulin, feminin, skamfylld.. Men kan en färg ha en innebörd? Hör historien om färgen rosa, och om slaget om vem som kan bära rosa idag. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I programmet hör du Sara Kristoffersson, professor på Konstfack, KG Nilsson, tidigare professor på Kungliga konsthögskolan, och konstnären Jenny Grönvall berätta om makt, skam, skönhet och pink-washing.

Den röda lilla stugan
Rödslammade stugor med vita knutar har blivit något av en symbol för det svenska. Hör om falurött - viktig kulturhistoria eller en dålig symbol för det svenska? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I programmet berättar Ralph Edenheim, tidigare intendent på Skansen, hur den röda lilla stugan hänger ihop med Riddarhuset, och om de olika nyanserna i falurött. Medverkar gör också konstnären Peter Johansson, som i flera av sina verk tagit spjärn mot falurött. Dödens färg, säger han.

Färgers namn
Äldre färgers namn hänger ofta samman med pigmentet: gulockra, zinkvitt. Moderna färger heter t ex Jaipur, Bora Bora, Solnedgång och Vårljus. Vad uttrycker namnen, vad säger de om vår längtan? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Hör färgmakaren Gunnar Ottosson och konstnären Eva Arnqvist berätta om färg och fiktion.

Vad är färg? Om sot, blod och kemins framväxt
I det andra programmet gör vi en hisnande resa genom färghistorien - från nermalda djurben till kemins framväxt som gav oss fler färger, men som också bidrog till andra världskriget. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. "Nittonhundratalet hade sett helt annorlunda ut om den tyska färgindustrin inte hade funnits", menar kemiprofessorn Ulf Ellervik. I programmet besöker vi också färgmakaren Gunnar Ottosson, som tillverkar bensvart enligt ett uråldrigt recept. Och konservatorn Cecilia Rönnerstam reder ut vad färg egentligen består av.

Västerlandets vita ideal
Hur blev den färgglada antiken vit? Varför är Vita huset i Washington just vitt? Hör om västerlandets vita ideal - som baserades på ett missförstånd. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I det första programmet hör du Barbro Santillo Frizell, professor i antikens kultur- och samhällsliv, berätta historien om varför de färgstarka antika skulpturerna uppfattades som vita, och vilka konsekvenser det har fått.